KAMMARKÖREN IDUN grundades 1988.
Gudinnan Idun var Brages hustru. Hon hade en speciell uppgift:
att vakta de äpplen som kunde göra asagudarna yngre. Kören har gett ut tre cd-skivor, Nowells ringing (2008) med julsånger från Mellaneuropa, England och Norden, julskivan Nowell sing we! (1998),och Echoes (2001) med naturen som tema.

År 1999 besökte kören Sydtyrolen och hösten 2003 Toscana. År 2005 gick resan till Köpenhamn och våren 2009 till Litauen. I april 2012 gjorde kören en resa till den jordbävningsdrabbade Abruzzoregionen.  Idun hade både en profan och en sakral repertoar med sig på resan.  Kören sjöng  i den lilla bergsbyn Scanno,  i L'Aquila som drabbades hårdast av jordskalven år 2009 och sista dagen i Domkyrkan i Sulmona.

2015 gick resan igen till Italien och Abruzzo. Kören gav konserter i Roseto, Atri, Teramo och i den lilla byn Calascio på 1500 m höjd. På toppen av berget ligger en stor borgruin känt från flera filmer och strax nedanför ligger en by med ett dussintal hus, som varit helt övergiven men omvandlats till ett bergshotell, Rifugio della Rocca. Där, i den lilla vackra kyrkan Santa Marie delle Grazie, fylld med en hundrahövdad publik upplevde vi höjdpunkten på vår turné.

IDUN firade sina 30 år med en resa till Plymouth i Devon i sydvästra England i september 2018. Kören hade övat in programmet ”NORTHERN LIGHT” som var en resa genom de nordiska årstiderna och presenterade den exotiska nordiska naturen och dess varierande stämningar. Konserthelheten bestod av profana och sakrala sånger varav många av nulevande nordiska tonsättare.

Idun sjöng i den imponerande Minster Church of St. Andrew i Plymouth vid en lunchkonsert för närmare 300 åhörare. Resans andra konsert var i den lilla socknen Wembury söder om Plymouth i St. Werburgh's Church med medeltida anor. Överraskande fylldes också den lilla kyrkan mitt ute i ”nowhere” med utsikt över havet och den ruggiga kusten och dess tidvatten.

Sista dagen i Devon fick kören vara med om en en-dags workshop med den kände engelska tonsättaren och kördirigenten Bob Chilcott. Workshopen arrangerades av Plymouth Philharmonic Choir och hade samlat långt över hundra deltagare. På programmet fanns ett större och ett mindre verk av Chilcott förutom Händels Zadoc The priest, som varje engelsk körsångare tycktes ha i blodet. Idun har genom åren sjungit flera mindre verk av Chilcott och det var en speciell glädje att få lära känna honom och sjunga några nya verk av honom och under hans ledning. Det var en stor upplevelse och Idun-sångarna hade också möjlighet att prata med Bob Chilcott under pauserna. Han var en inspirerande och entusiastisk ledare helt i tråd med hans musik.

 

År 2014 höll kören i trådarna för ett stort körprojekt: Nordiska körklassiker och år 2016 uppmärksammades Shakespeare. 

Våren 2017 sjöng kören ett program bestående av bl.a. Gershwin sånger tillsammans med Helsingin saxofoniorkesteri.

Våren 2019 samarbetade kören med Martina Brunell på accordeon.

Kören sjunger både gammal och ny nordisk och europeisk musik på många olika språk.  På repertoaren finns både sakral och profan musik, som sträcker sig från 1200-talet fram till vår tid. Körens stamrepertoar är mycket bred. Ur den kan Idun plocka med sig för sina många uppträdanden, både större och mindre, varje år och fylla på med nya, utmanande sånger.

  

Danskfödda Karin Pedersen har varit  Kammarkören Iduns dirigent från första början. Hon har en lång musikalisk bakgrund, med bland annat nio års studier vid
Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn i fagott och musikledning och kördirigering för professor Dan-Olof Stenlund.  Hon avlade sin diplomexamen i kördirigering år 1985. Många prov på en av Karins specialbegåvningar - musikaliska arrangemang - har funnits med på körens repertoar. Och hon är alltid mån om att bygga upp konsertprogram med ett meningsfullt samband mellan text och musik, en bärande idé som blir en fungerande helhet.